Worksheet Answers

Lecture 3: The Civil War and Reconstruction

Correct multiple choice answers are underlined.

1. There were over 1, 000, 000 African-American slaves in
 the US in 1810. TRUE

2. Major crop grown in the South:

(a) cotton   (b) wheat   (c) potatoes

3. Owner of slaves who was unhappy about the institution
 of slavery:


(a) Dred Scott   (b) John Brown   (c) Thomas Jefferson

4. Name of state where slavery was illegal:

(a) new state   (b) the Confederacy   (c) free state

5. The Fugitive Slave Act (1850) gave slave owners the 
right to recapture runaway slaves.   TRUE

6. Republican party candidate (later president) opposed to slavery:

(a) John Brown   (b) Abraham Lincoln   (c) Robert E. Lee

7. Name of group of Southern states that declared independence in 1861:

(a) the Confederacy   (b) the Union   (c) the Free States

8. The Underground Railroad was a subway system 
connecting the east and west coasts.   FALSE

9. Experienced Southern military leader:

(a) Ulysses S. Grant   (b) John Brown   (c) Robert E. Lee

10. The South had a larger, better equipped army than 
the North.   FALSE

11. Southern capital city captured by the Union army in
 1865:

(a) Union   (b) Richmond   (c) New Orleans

12. Number of casualties in the Civil War:

(a) about 600, 000   (b) about 1.2 million   (c) about 21 million

13. The 14th Amendment to the Constitution gave 
African-Americans all rights of citizenship, including
 the right to vote. However, most southern states 
refused to accept the amendment.   TRUE

14. Abraham Lincoln was assassinated at the theater on 
April 14th, 1865.   TRUE

15. Name of Southern laws restricting African 
Americans:

(a) Civil Rights   (b) black codes   (c) 14th Amendment

Lecture 2: Colonial Life in America

1. FALSE  After independence, the central government of the U.S. was very strong.

2.  TRUE  The 55 leaders who met in 1787 to write the new constitution were rich men who owned land.

3. Why did the US adopt a federal system with three branches of government?


a. America was recognized as an independent country.

b. Americans had no feeling of national identity.


c. Americans believed a balance of power would prevent domination.

d. The central government was weak.

4. TRUE  The Bill of Rights was added to the Constitution in 1791 .

5. TRUE  As settlers moved west, there was much fighting with the Amerindians.

6. FALSE  The Indian Removal Act was a law that protected the land of the Cherokee people.

7. Which territory was NOT acquired by America in the west between 1803 and 1848?

a. California

c. Louisiana

b. Canada 

 d. Oregon

8. The Homestead Act offered settlers:

a. gold

b. train transportation from east to west

c. 160 acres of free land


d. cattle

9. By 1890, the center of manufacturing in the US was in

a. the south

b. the northeastern states

 c. Georgia

d. California

Short Reading Practice

1. Which of the following would be the best title for the passage?

Answer: A

(A) The First Political Parties


(B) The Bill of Rights

(C) The Rich in Colonial America
(

D) A Short History of the Democratic Republican Party

2. The word “illustrated” in line 1 is closest in meaning to

Answer: B


(A) drew

(B) showed


(C) copied

(D) wrote about

3. The word “it” in line 6 refers to

Answer: C


(A) the less wealthy


(B) the Bill of Rights


(C) the Democratic Republican Party


(D) The whole idea in the previous sentence

4. Which of the following groups would be more likely to support the Federalist Party?

Answer: B

(A) the lower classes


(B) wealthy businessmen


(C) small farmers


(D) craftsmen

Colonial Life and American Independence, 1600-1800

Lecture Listening Activity: Answers

TRUE    1. There are many stories about travels to the New World, but only the arrival of the Vikings around 1000 AD has been verified.

TRUE    2. Other European countries hoped to find gold in the New World, just as Spain had done.

FALSE    3. England’s first successful colony was started by the Puritans at Plymouth, Massachusetts.

FALSE    4. The Puritans hoped to find gold and silver, and become rich.

FALSE    5. By the late 18th century, New York was the largest city in the colonies with about 28, 000 people.

TRUE    6. As a result of the war with France, England increased taxes on the colonies.

TRUE    7. American colonists became angry with England because of restrictions on settlement and high taxes.

TRUE    8. The Declaration of Independence was important because it stated that all men had a natural right to ‘life, liberty and the pursuit of happiness’ and that a good government listens to the voice of the people.

FALSE   9. During the War of Independence, Spain supported the United States against England.

TOEFL-Style Reading: Answers

1. What is the main idea of this passage?

Answer: D

A. The potlatch was part of the culture of the Pacific coast tribes of North America.

B. Potlatch means “gift giving.”

C. People of the Pacific coast tribes were very rich.

D. The original potlatch involved extensive gift giving in order to show wealth and maintain honor and power.

2. The phrase “went much further” in line 3 is closest in meaning to

Answer: C

A. traveled a long distance

B. was very rich

C. was more complicated

D. went to a party

3. The word “entire” in line 6 is closest in meaning to

Answer: A

A. whole

B. complete

C. tired

D. part of

4. According to the passage, in the original potlatch, many gifts were given by

Answer: A

A. the elder of a family

B. the women of the family

C. all of the guests at the potlatch

D. the entire tribe